Skupinske vadbe, TRX, krožni treningi…

Skupinske vadbe vodim že kar nekaj let. Tako kot sem v njih veliko vloži sem precej dobil tudi nazaj. Rad delam z ljudmi, predvsem pri raznih športih, aktivno preživet čas se mi zdi najbolje izkoriščen in obenem tudi najbolj kvaliteten. Verjamem, da sem svoje športno znanje in izkušnje dobro prenesel na marsikoga, tako so tudi vadeči veliko prenesli name. Tudi jaz se od njih veliko naučil. To mi veliko pomeni, s tem napredujem tudi sam. Sezone ki so za nami, lahko ocenim kot zelo uspešne. Posebej ponosen sem na tiste, ki so z menoj že precej časa, to je neke vrste potrditev da delamo dobro.

Spomnim se začetka »dela« s posamezniki, ki se jim je marsikateri gib in premik zdel težak, naporen, marsikatera stvar se je zdela nemogoča, sedaj pa so to športniki s katerimi skupaj zbombamo kvaliteten trening. Ja, to je veselje, to me motivira. Lahko rečem da je tako vsako sezono, novi obrazi, novi izzivi, nova borba, a iz meseca v mesec viden napredek, viden nasmešek in želja po tem da naredimo še več. Tako vadba TRX kot krožna oblika treninga sta takšni, ki dopuščata da lahko sodeluje prav vsak, neglede na sposobnost, postavo, spol, starost. Vadbo si lahko posameznik prilagodi, po večini lahko kompleten trening izvedeš po trenutni pripravljenosti. Tako po domače povedano ni panike, al si s kondicijo v pizdi ali pa si ultra mašina.

Ker se moje življenje bol kot ne vrti okrog športa, je to seveda tudi tema o kateri dosti govorimo. Vprašanje kako se pripravljam v mesecih, ko zunaj ni najbolj prijetno in primerno vreme je redno na tapeti. TRX vadba in krožna oblika treninga sta zame ključni, dajeta mi odlično izhodišče katerega potem prenesem na specifični cilj. Pri obeh vadbah delamo na vztrajnostni moči, koordinaciji, eksplozivnosti, velik del posvetimo stabilizaciji, ne zanemarjamo kardio treninga…

Ljudje čedalje več športamo, da smo prišli do neke faze ko se zavedamo da nam sam šport prinaša poleg dobrega počutja tudi kvaliteto življenja. Na vadbe katere vodim rad povabim takšne, ki si želijo nekaj narediti zase. Dostikrat se samo nasmejijo, se obrnejo, ali enostavno rečejo, ne hvala…, kako bom jst s tabo športu, nočem umret na treningu, nisem fizično pripravljen, jst rabim nekaj u easy.

Bistvo naših vadb je prilagoditev posamezniku glede na trenutno sposobnost, počasi stopnjevati nivo zahtevnosti in s tem na nek pameten način napredovati. V tem vidim smisel in bistvo načina vodenja. Vse zadeve je namreč dobro gledati na dolgi rok. Najmanjši problem je človeka utruditi. 5 vaj, 3x ponovitev, ful gas in si zjeban. A to ni naš cilj, niti ne sme biti cilj vadečega.

Zakaj je dobro imeti rezerviran svoj termin, čas zase, za šport, za svoj napredek? Ravno ura, ko imaš skupinsko vadbo je običajno tista, ki te potegne naprej, te spravi v pogon tudi takrat, ko se ti najbolj ne da. A enostavno greš, ker veš da te konec koncev čaka prijetno in predvsem koristno druženje s tistim dobrim filingom ob koncu treninga. Poleg tega še kako pride prau, da se imaš kam dat, da se družiš s prijetno ekipo, narediš nekaj zase v obdobju ko je zunaj kmalu tema in temperature nič kaj prijetne za skakanje na prostem.

TRX vadbe imamo ob ponedeljkih, v dveh skupinah za punce, od 18h do 20h, ter skupino za bojse od 20h dalje. Krožne treninge izvajamo ob sredah, od 19h naprej.  Športamo v prostorih bivše LaDive, (Trg revolucije 4B).

Info: Iztok Deželak (inbox), iztok.dezelak@gmail.com, 040 800 011

 

Vabljeni vsi, ki bi radi da skupaj preživimo aktivno druženje, spravimo telo do boljšega počutja, boljše pripravljenosti in si s tem odpremo  poti do željenih ciljev.

 

 

Kratek opis vadb:

 

TRX (total resistance exercise) je vadbeni pripomoček, ki omogoča popolnoma varno vadbo  z naravnim gibanjem, kjer sami določamo in uravnavamo obremenitev. Vadbeni programi so različni, treniramo lahko vzdržljivost v moči, maksimalno moč, stabilizacijo, fleksibilnost, eksplozivnost ravnotežje ali pa enostavno naredimo visoko intenzivni trening.

Razlika med treningom TRX in vadbo na trenažerjih je vključevanje in koordinacija spodnjih in zgornjih okončin. Vadbeni trenažerji so oblikovani tako, da izolirajo mišične skupine in ne omogočajo mišične koordinacije med spodnjim in zgornjim delom telesa, kar počasi, a vztrajno vpliva na slabšanje motorike. Vadba s TRX enostavno sili k vključevanju ter dobri koordinaciji spodnjega in zgornjega dela telesa.

Vadba s TRX-om je primerna in prilagojena za vse skupine posameznikov, saj so gibanja povsem naravna, ni potrebno imeti predznanja, poleg tega pa težavnost prilagodite svojim zmožnostim.

 

Krožna vadba je organizacijsko specifična oblika treninga, katere osnovna značilnost je vadba po postajah, na katerih vadeči opravlja točno določeno vajo.

Glavna cilja krožne vadbe sta povečana mišična aktivacija in vzdržljivost v moči. Poleg izboljšanja mišične moči ima krožna vadba lahko učinke tudi na vzdržljivost, če jo izvajamo tako, da imamo med vadbo visok srčni utrip.

Pri krožni vadbi mamo določen čas izvedbe in počitka pri posamezni vaji. Običajno jih razporedimo v zaporedje tako, da iste mišične skupine praviloma ne pridejo na vrsto zaporedoma. Število vaj oz. delovnih postaj je lahko povsem različno.

Primer: Vajo za stabilizacijo izvajamo 40 sek kateri sledi 20 sek pavze. Nadaljujemo z naslednjo kjer delamo vajo za hrbet, zopet 40 sek dela in 20 sek pavze. Sledi vaja za trebuh, roke, ravnotežje,… vse izvajamo v istem časovnem intervalu, prav tako je s počitkom. Na večini delovnih postaj uporabljamo pripomočke.

Tako kot TRX je tudi krožna vadba namenjena vsem profilom posameznika in nivojem pripravljenosti.